ΚΡΙΤΙΚΗ: ΌΤΑΝ ΈΧΩ ΕΣΕΝΑ

Κριτική για την παράσταση: «Όταν έχω εσένα»

Σίγουρα η παράσταση «Όταν έχω εσένα» δηλώνει αυτό ακριβώς. Την αλληλεγγύη. Και εξηγούμαι. Αλληλεγγύη όχι ως  κίνημα, αλλά ως κατάσταση, ως τρόπος ζωής. Γι’ αυτό και μπορείς να γελάσεις, να λυπηθείς μερικές φορές, αλλά στο τέλος να περνάσεις τόσο καλά που να θες να ξαναπάς. Τα σκετς και όλο το στήσιμο της παράστασης θυμίζουν παλιά καλή ελληνική επιθεώρηση, όπως εκείνες που δεν χαρίζονταν ούτε σε πολιτικούς ούτε καν σε καλλιτέχνες που είχαν «ξεφύγει» λίγο.

Όλα τα «νούμερα» έχουν τη δική τους προσωπικότητα και δίνουν τη δική τους οπτική στα πράγματα. Τα εννιά σκετς (ή μονόλογοι) είναι πολύ αστεία, απολαυστικά θα λέγαμε. Όλα τα παιδιά που παίζουν στο πρώτο μέρος είναι μεγάλα ταλέντα.

Το σκετς του κ. Γιώργου Στιβανάκη ξεχωρίζει ως το μοναδικό δραματικό σκετς που όμως καταφέρνει να συγκινήσει τους πάντες και να τους οδηγήσει σε μια άλλη εποχή μόνο με την ερμηνεία του καλλιτέχνη-καθώς τα σκηνικά είναι ελάχιστα. Η κ. Ελευθερία Σικινιώτη ήταν υπέροχη ως Λέλα. Η ηθοποιός έχει πολύ σημαντική κωμική φλέβα. Ο κ. Τζερόμ Καλούτα ανταποκρίνεται επάξια στον ρόλο της Όπρα Κόπρα, δημιουργώντας έναν χαρακτήρα-κλόουν που μας κερδίζει με τη δυναμική του.

Οι υπόλοιποι συντελεστές, ο κ.Μπογιώτης, η κ. Αφαλίδου, ο κ. Γεροντίδης, ο κ. Καραθανάσης, και ο κ. Μουστάκας δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας. Πρόκειται για πολύ σημαντικούς και ηθοποιούς που έχουν να δώσουν πολλά στο ελληνικό θέατρο γιατί εκτός των άλλων, τραγουδούν υπέροχα. Μιλώντας για τραγούδι, δεν μπορώ να μην εκθειάσω τη θεσπέσια φωνή της κ. Αναστασίας Έδεν που φέρνει εις πέρας με την άνεση μιας πολύπειρης τραγουδίστριας-αν και είναι πολύ νέα-τα δύσκολα (ομολογουμένως) -στην εκτέλεσή τους - τραγούδια του κ. Κραουνάκη.

Τα κείμενα των κυρίων Μανιάτη, Μιχαλόπουλου και Κραουνάκη είναι απλά, κατανοητά και προκαλούν ένα αβίαστο γέλιο από το οποίο δύσκολα κάποιος μπορεί να συγκρατηθεί. Η σκηνοθεσία ανήκει στον κ. Κραουνάκη και αν και απλή, καταφέρνει να προβάλει τους ηθοποιούς του χωρίς να κατεβάζει κανέναν από τη σκηνή. Το έργο ανήκει σε όλους και όχι σε έναν. Τα κοστούμια της κ. Παπαγεωργακοπούλου είναι πολύ απλά, δεν προσθέτουν κάτι ιδιαίτερο στην παράσταση, αντίθετα από τους φωτισμούς του κ. Στίγκα που είναι πολύ ατμοσφαιρικοί.

Η μουσική! Τι να πεις για τα υπέροχα τραγούδια του κ. Κραουνάκη; Μέσα σε τρεις ώρες παράστασης θα περάσουν όλες οι δεκαετίες μιας μεγάλης καριέρας, χωρίς να σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιτυχίες του.

Τέλος, οφείλω να τονίσω κάτι διαδικαστικό. Ένα μεγάλο λάθος στην παράσταση του Βασιλικού θεάτρου στη Θεσσαλονίκη όπου «παίζεται» αυτό το διάστημα η παράσταση είναι ο ήχος που δεν λειτουργεί καθόλου καλά, καθώς οι πίσω σειρές ακούν με δυσκολία τα «νούμερα» των ηθοποιών». Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στην πρεμιέρα. Ελπίζω να διορθώθηκε το πρόβλημα.

 

 

 

Η παράσταση «Όταν έχω εσένα» παρουσιάζεται 24-27/9/14, για πέντε παραστάσεις στο Βασιλικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη.

                                                                                                                                      27/9/14 

                                                                                                                                              Ε.Β.