Ενημερωτικό Αυγούστου 2024

 

Ενημερωτικό Αυγούστου 2024 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 31/07/2024 ‍ ‍‍

Ενημερωτικό Αυγούστου 2024

 

 

 

 

Αγαπητά μέλη του ΙΔΙΣΜΕ,

 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σας εύχεται έναν όμορφο και δημιουργικό μήνα!

 

Με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την καινούργια έκδοση του ΙΔΙΣΜΕ «Ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως», της Τατιάνας Σταύρου. Το εν λόγω βιβλίο αναφέρεται στον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης (ΕΦΣΚ) ο οποίος μέσα στο πλούσιο μωσαϊκό της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο αιώνα, αναδεικνύεται ως φάρος διαφωτισμού και επιστημονικής αναζήτησης. Ο ΕΦΣΚ, που ιδρύθηκε μέσα σε μία ακμάζουσα εποχή πολιτιστικής αναγέννησης και εκπαιδευτικής  μεταρρύθμισης, όχι μόνο συμβόλιζε αλλά ενίσχυσε ενεργά την αναγέννηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και ταυτότητας σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1861 από οραματιστές Έλληνες διανοούμενους και μελετητές, μεταξύ των οποίων εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αλέξανδρος Βασιλίδης και ο Στέφανος Καραθεοδωρής, και εξελίχθηκε γρήγορα από κοινότητα επιστημονικού ενδιαφέροντος σε ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής ενότητας και της ελληνικής εκπαιδευτικής κατάρτισης. Κατά το πρώτο διάστημα που ακολούθησε της ίδρυσής του, ο ΕΦΣΚ λειτούργησε κυρίως ως επιστημονική εταιρεία, αφιερωμένη στην προώθηση του ακαδημαϊκού λόγου και στην προώθηση της γνώσης μεταξύ των μελετητών. 

 

Ωστόσο, η αποστολή και το όραμά του επεκτάθηκε σημαντικά υπό την ηγεσία του

ιατροφιλόσοφου Κωνσταντίνου Ηροκλή Βασιάδη, του Στέφανου Καραθεοδωρή, προσωπικού γιατρού του σουλτάνου Μαχμούτ Β', ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης το 1828 και άλλων προσωπικοτήτων. Με τις δεκαετίες, οι δραστηριότητες του Συλλόγου διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων διαλέξεων, της έκδοσης επιστημονικών περιοδικών και της ίδρυσης δημοσίων βιβλιοθηκών και υποτροφιών.

 

Μέσα από αυτές τις προσπάθειες των μελών του, ο ΕΦΣΚ όχι μόνο γαλούχησε την

πνευματική ελίτ της ελληνικής κοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έπαιξε καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού τοπίου της ευρύτερης περιοχής κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

 


Μην χάσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε το νέο κανάλι streaming του ΙΔΙΣΜΕ στο VimeoΑνατρέξτε στο κανάλι μας και βρείτε τα ιστορικά ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ ψηφιακά, νοικιάζοντας ή αγοράζοντας τα εύκολα και γρήγορα, με το πάτημα ενός κουμπιού! Με την εν λόγω πρωτοβουλία είμαστε περήφανοι που δημιουργούμε ακόμα περισσότερες γέφυρες καθολικής πρόσβασης σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν και διαμόρφωσαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού!

Μπορείτε να βρείτε το κανάλι του Vimeo εδώ.  

 


Θα είναι μεγάλη μας χαρά να παρευρεθείτε στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ΙΔΙΣΜΕ για το ερχόμενο διάστημα είναι οι εξής:

   

Το Σάββατο 3 Αυγούστου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί η Προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία» στην Ενοριακή Κατασκήνωση «Το Θάβωρ», στην Ελάνη στη Χαλκιδική. 


Την Κυριακή 4 Αυγούστου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» και Παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό των 10 ημερών» στην Ι.Μ. Αγίου Αρσενίου Ορμύλια Χαλκιδικής.

 

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 θα γίνει Εκδήλωση Μνήμης «Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» σε συνεργασία με το Δήμο Πεντέλης. 

 

 

Όπως κάθε χρόνο απο το 2016, το ΙΔΙΣΜΕ διοργανώνει το Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Με μεγάλο ενθουσιασμό πλησιάζει η έναρξη της 9ης έκδοσης του,  25 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2024, και όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος φέρνει συναρπαστικές ταινίες και πολλές πρεμιέρες απ' όλον τον κόσμο, ενισχυμένα βραβεία για τη στήριξη των κινηματογραφιστών, συνεργασίες, δράσεις και νέα προγράμματα. Η άκρη του Αιγαίου, το ακριτικό Καστελλόριζο, θα είναι για άλλη μια χρονιά το πανέμορφο σκηνικό που θα φιλοξενήσει διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αγαπημένα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας!


 Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που στηρίζει ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, η ΔΕΗ ενισχύει τον διάλογο με τον πολιτισμό και την τέχνη, υποστηρίζοντας όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο για όλους, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.

 


Το Beyond Borders εστιάζει σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Όπως δηλώνει η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ: «Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και με τον κόσμο να μαστίζεται από πολεμικές συρράξεις, η θεματική του φετινού Beyond Borders επικεντρώνεται στις πληγές του ξεριζωμού, τον υποχρεωτικό εκπατρισμό και το πικρό συναίσθημα του δύο φορές ξένος. Η γνώση, η έρευνα και η κραυγή του ντοκιμαντέρ είναι πιο απαραίτητα από ποτέ για να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να προαχθεί ο διάλογος και η συμφιλίωση».

 

Εδώ θα βρείτε την συνέντευξη που παραχώρησε η Ειρήνη Σαρίογλου στον Μελωδία fm

 

 

Βρείτε το Γενικό Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ με όλες τις αναλυτικές πληροφορίες εδώ.  

 

Φωτογραφίες του Φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

 

Φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου θα βρείτε εδώ.

 

Το trailer της 9ης έκδοσης θα βρείτε εδώ.


Τον κατάλογο της 9ης έκδοσης μπορείτε να τον βρείτε εδώ

 

Το σύντομο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήσετε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση info@beyondborders.gr.

 

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις δράσεις και τα νέα του Beyond Borders, ακολουθώντας το Φεστιβάλ στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο LinkedIn.

 

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.

 

Συν-διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.

 

Μην το χάσει κανείς!

 

 

Η προσφορά του Αυγούστου αφορά το βιβλίο «Μονογραφία Βουρλών» και συνοδεύεται με το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ, «Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας», μόνο με 10 ευρώ!

 

  

Για παραγγελίες, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 210 6669131 / 140 ή μπορείτε να επισκεφθείτε το e-shop μας στο idisme.gr! 


Βρείτε τον αναλυτικό κατάλογο εκδόσεων του ΙΔΙΣΜΕ εδώ. 

 

 

 

 

 

Ανακαλύψτε όλες τις εκδόσεις του ΙΔΙΣΜΕ στη διεύθυνση  https://www.idisme.gr/ekdoseis και παραγγείλτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://shop.idisme.gr/index.php?lang=el

 

Με κάθε αγορά σας συνεισφέρετε ουσιαστικά στο όραμά μας.

 

Για ηλεκτρονικές παραγγελίες: info@idisme.gr

Τηλεφωνικές παραγγελίες: Δευτέρα- Παρασκευή, 09:00-17:00 στο 2106669131 &140

Οι παραγγελίες μας αποστέλλονται με TurnAround, με δυνατότητα αντικαταβολής στον κούριερ. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μας αποστέλλουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τον Τ.Κ., καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

‍Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

Μπουμπουλίνας 1

Αττική, 153 51

T: (+30) 2106669131-140 

E: info@idisme.gr

Έχετε λάβει αυτό το μήνυμα γιατί έχετε εγγραφεί στην ιστοσελίδα idisme.gr με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Για τη διαγραφή σας πατήστε εδώ





‍Connect with us:

Statistics image