Μονόλογοι γυναικών: Η κυρία του σεληνόφωτος

όπερα

Γιώργος Σισιλιάνος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ-Φουαγιέ

Σάββατο 8 Μαρτίου 7.30 μ.μ / Κυριακή 9 Μαρτίου 8.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:12 ευρώ [Φουαγιέ],10 ευρώ [φοιτητικό]

 

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Μια ηλικιωμένη γυναίκα μιλάει σε έναν νέο κάποιο ανοιξιάτικο βράδυ. Εκείνος παραμένει αμίλητος. Ο σπαρακτικός της μονόλογος φέρνει στην επιφάνεια ανεκπλήρωτες επιθυμίες, την ανάγκη της επικοινωνίας, αλλά και τη ματαίωσή της, τον ίλιγγο του υπαρξιακού κενού και τη μοναξιά. Στο τέλος η εξομολόγηση καταλήγει σ' ένα ανεπίδοτο γράμμα...

 

   Βασισμένη στο πολύ γνωστό σκηνικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου  «Η σονάτα του σεληνόφωτος» είναι η  μονόπρακτη όπερα του Γιώργου Σισιλιάνου «Η κυρία του σεληνόφωτος’»

  Γραμμένο το 1977  το έργο από τον Γιώργο Σισιλιάνο, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες  της ελληνικής μουσικής πρωτοπορίας ,ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ανοιχτό Θέατρο  σε σκηνοθεσία  Γιώργου Μιχαηλίδη. 

   Η μονόπρακτη αυτή όπερα είναι γραμμένη για μεσόφωνο και μικρό ενόργανο σύνολο. Συμμετέχουν η ηθοποιός Ρένη Πιττακή στο ρόλο της Γυναίκας με τα μαύρα, η μεσόφωνος Μαρία Μαρκέτου, ο Άρης Παπαδόπουλος στο ρόλο του Νέου. Aφηγητής ο Ηλίας Κουντής. 

Μουσικοί:
 ΓιάννηςΡωμανός (βιόλα), ΟρέστηςΤσεκούρας (κιθάρα), Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο). Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουντής
Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Νίκος Βασιλείου.

Το έργο  παρουσιάστηκε στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το Δεκέμβριο του 2013

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το ομορφότερο θέατρο της Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – 8 Μαρτίου – παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στην γυναικεία θεατρική έκφραση, με τον γενικό τίτλο Μονόλογοι γυναικών , σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο , στη Κεντρική Σκηνή αλλά και στο Φουαγιέ.