ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:Το ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ

ανακοινώνει τη νέα σαιζόν  του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης

       Αυτή την ξεχωριστή χρονιά της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα Ωνάση γιορτάζει σχεδιάζοντας τα επόμενα 40 χρόνια δημόσιας προσφοράς στην παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, σύμφωνα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση.
   Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο γιορτάζει 15 χρόνια παρουσίας στη Νέα Υόρκη. Ανεβαίνοντας την 5η Λεωφόρο, στην καρδιά του πολυσύχναστου Μανχάτταν, η μοναδική ελληνική σημαία που κυματίζει, ανήκει στην έδρα του Ιδρύματος Ωνάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
 
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
NARCISSUS NOW – ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  - 8,9,10,11/10

Triple Echo / Τριπλή Ηχώ (8 Οκτωβρίου): Σε μια πρωτότυπη χορευτική και μουσική δημιουργία, ο «αναγεννησιακός άνθρωπος του σύγχρονου χορού» (The New York Times) Jonah Bokaer και ο διαπρεπής συνθέτης της νέας ελληνικής γενιάς Σταύρος Γασπαράτος ενώνουν τις δυνάμεις τους με εξαιρετικούς συνεργάτες για να εγκαινιάσουν το Φεστιβάλ με μια παράσταση που θα οδηγήσει το κοινό σε όλη την έκταση του πρόσφατα ανακαινισμένου πολιτιστικού κέντρου. Με ζωντανή μουσική επί σκηνής, το Triple Echo θα περιλαμβάνει τρία χορευτικά σόλο, σχεδιασμό φωτισμών από τον Aaron Copp και κοστούμια από τον «μαέστρο του μινιμαλισμού» (T Magazine), τον σχεδιαστή μόδας Narciso Rodriguez.


Narcissus & Art: In the Woods / Νάρκισσος & Τέχνη: Στο δάσος (9 Οκτωβρίου): Το Narcissus Now θα φιλοξενήσει την εξαιρετικά πρωτότυπη διάλεξη για το μύθο του Νάρκισσου στο σύγχρονο κόσμο της τέχνης, από το Bruce High Quality Foundation. Το Bruce High Quality Foundation, που ιδρύθηκε το 2004, είναι μια καλλιτεχνική συλλογικότητα με έδρα το Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης, η οποία –σύμφωνα με τα λεγόμενά της– είναι «…ένα πείραμα, υπό την έννοια ότι εδώ δοκιμάζουμε τρόπους για να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, αξιολογούμε τα αποτελέσματα στην πορεία και βελτιώνουμε την προσέγγισή μας. Δεν ευελπιστούμε να αναπτύξουμε την τέλεια μέθοδο. Αποσκοπούμε, ωστόσο, να τελειοποιήσουμε τη μέθοδό μας.» Η συλλογικότητα αποτελείται από πέντε έως οχτώ ανώνυμα μέλη, που εναλλάσσονται. Το ένθετο T Magazine της εφημερίδας The New York Times αποκάλεσε το έργο τους «ένα περίεργο ανακάτεμα [mash-up] νηφάλιας ακαδημαϊκότητας και νεανικής σκανδαλιάς, που δεν είναι μόνο καινοφανές, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο να καταταχθεί». Η δουλειά τους, χιουμοριστική και ευρυμαθής, έχει παρουσιαστεί στη Whitney Biennale, στο MoMA, στο PS1, στο New Museum και στο Brooklyn Museum, καθώς και στην Ευρώπη. 

I AMness: Αυτή η site-specific εικαστική εγκατάσταση του Άγγελου Πλέσσα είναι εμπνευσμένη από ένα ομότιτλο βιβλίο, που μιλάει για την υπαρξιακή ψυχολογία, το ναρκισσισμό και τον εθισμό. Το έργο I AMness αποτελείται από δύο συστατικά μέρη: την καλλιτεχνική ιστοσελίδα i-amness.com και μια τοιχογραφία για το Art Wall, η οποία θα δημιουργεί την ψευδαίσθηση της κίνησης. Το έργο του Άγγελου Πλέσσα περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα της ελευθερίας στο Ίντερνετ και της online προσωπικότητας και έχει εκτεθεί στην Cooper Union (Νέα Υόρκη), στη Volta Art Fair (Βασιλεία Ελβετίας) και στις νεοϋορκέζικες γκαλερί Deitch Projects και White Columns. Το I AMness είναι η πρώτη εγκατάσταση μιας νέας πρωτοβουλίας, που τιτλοφορείται The Art Wall και θα φιλοξενεί έργα επί τούτου ανατεθειμένα σε σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι προσκαλούνται να παρουσιάσουν δημοσίως στο κοινό τη δημιουργική τους διαδικασία. Το έργο θα εκτίθεται έως το Δεκέμβριο.

Narcissus & Ballet / Νάρκισσος & Μπαλέτο (10 Οκτωβρίου): Κάθε χορευτής αναπτύσσει μια οικεία και περίπλοκη σχέση με τον καθρέφτη και την εικόνα του ειδώλου του. Η Jennifer Homans, συγγραφέας του μπεστ-σέλλερ στις ΗΠΑ Apollo's Angels: A History of Ballet (Οι Άγγελοι του Απόλλωνα: Μια ιστορία του μπαλέτου), θα συνομιλήσει με τη διεθνώς
καταξιωμένη επίτιμη μπαλαρίνα Ελένη Αλεξοπούλου, για το πώς η τελευταία αντιλαμβάνεται το μύθο του Νάρκισσου, σε ό,τι αφορά τη δική της εμπειρία και, γενικότερα, τον επαγγελματικό της χώρο. Οι New York Times έχουν εξυμνήσει την Ελένη Αλεξοπούλου, πρώτη χορεύτρια του New York City Ballet επί 24 χρόνια, αναφέροντας γι’ αυτήν ότι είναι «ευλογημένη με μια φυσική λάμψη που γεμίζει τη σκηνή… στις πιο ήρεμες στιγμές της, ακτινοβολεί μια συγκλονιστική αίσθηση μυστηρίου. Και στις πιο δραματικές της, κινείται τολμηρά, ακόμα και αυθάδικα, αποπνέοντας ένα πάθος είτε με χιούμορ είτε με αισθησιασμό». 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις εκτός του χώρου του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου. «Θέλουμε να συνδεθεί το κοινό με την ιστορία του Νάρκισσου, μέσα από νέους και συμμετοχικούς τρόπους», λέει η Αμαλία Κοσμετάτου. «Θα μεταφέρουμε λοιπόν το πνεύμα του Φεστιβάλ μας στους δρόμους της Νέας Υόρκης».
Narcissus & Architecture, a walking tour / Νάρκισσος & Αρχιτεκτονική, μια περιήγηση με τα πόδια (9 Οκτωβρίου): Μια περιήγηση στο κέντρο του Μανχάτταν εστιασμένη στο ναρκισσισμό, υπό την καθοδήγηση του Matt Postal, ξεναγού στη Municipal Art Society της Νέας Υόρκης.
Narcissus & Poetry: POEMobile / Νάρκισσος & Ποίηση: Κινητό Ποίημα (9 Οκτωβρίου, Αστόρια, Κουήνς): Ένα ζωγραφισμένο στο χέρι φορτηγό προβάλλει ποιήματα πάνω σε κτίρια, υπό τη συνοδεία μουσικής και ζωντανών περφόρμανς. Το POEMobile είναι μια παραγωγή του City Lore και του Bowery Arts + Sciences και θα παρουσιαστεί στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης (Federation of Hellenic Societies of Greater New York), στη συνοικία Αστόρια. 
Narcissus & Song / Νάρκισσος & Τραγούδι (10 Οκτωβρίου; BAM, Μπρούκλυν): Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Eleanor Friedberger, με μακρινή καταγωγή από τη Μάνη, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή ως ηγετική φυσιογνωμία του ανεξάρτητου ροκ συγκροτήματος The Fiery Furnaces, από το Μπρούκλυν, συμβάλλει στον εορτασμό του Νάρκισσου μέσα από τους στίχους επιλεγμένων τραγουδιών από το «θερμό, προσηνές και γκρουβαριστό» (T Magazine) πρόσφατο άλμπουμ της, με τίτλο Personal Record. 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η Κυριακή 11 Οκτωβρίου είναι η Οικογενειακή Μέρα του Φεστιβάλ (Festival Family Day), μια μέρα ψυχαγωγίας και εξερεύνησης του μύθου μέσα από διάφορα πεδία, που περιλαμβάνουν από τη μικρή μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων Moon Mirrors, η οποία έγινε με ειδική ανάθεση από το φεστιβάλ, έως τη δημιουργία της δικής σας πόλης (Reflective City) με ανακυκλώσιμα υλικά του προγράμματος Materials for the Arts. Οι οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους λουλούδι Νάρκισσος, το κόμικ Νάρκισσος και το σάουντρακ Νάρκισσος και να ακούσουν το μύθο μέσα από μια διαδραστική αφήγηση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πεπειραμένοι εκπαιδευτικοί τεχνών και επιστημών, καθώς και ο αστροναύτης Jeffrey Hoffman.

ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: 
The Seminar / Το Σεμινάριο (10 Οκτωβρίου): Ομάδες έως και 12 ατόμων μπορούν να συμμετάσχουν σε 45λεπτες συνεδρίες στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11 π.μ.: Η Φανή Παπαγεωργίου για τις αρετές του να μη γράφεις.
12 π.μ.: Οι Sean Carney, Andrea Arrubla και Jarrett Earnest του Bruce High Quality Foundation για την αυτοπροσωπογραφία. 
1 μ.μ.: Ο Jeff Dolven για το "Narcissa" του Milton στο Paradise Lost.
2 μ.μ.: Η Kristin Dombek για το πόσο ναρκισσιστής είσαι. 
3 μ.μ.: Η Mina Stone για το πώς αντικατοπτρίζεσαι στη μαγειρική σου.
4 μ.μ.: Ο Jamieson Webster για το Περί ναρκισσισμού του Sigmund Freud και το «στάδιο του καθρέφτη» του Jacques Lacan.

Narcissus & Literature / Νάρκισσος & Λογοτεχνία (10 Οκτωβρίου): Ο Lorin Stein (Aρχισυντάκτης του The Paris Review) θα συντονίσει ένα πάνελ ομιλητών, που θα περιλαμβάνει τους Elif Batuman, John Jeremiah Sullivan και Jessica Moss. Πώς αλληλεπιδρούν οι συγγραφείς με τον καθρέφτη της σελίδας; Βραβευμένοι δοκιμιογράφοι συζητούν τις χρήσεις και τους κινδύνους του πρώτου προσώπου στη σύγχρονη και την κλασική λογοτεχνία.

Narcissus & Acting / Νάρκισσος & Υποκριτική (10 Οκτωβρίου): Ο Paul Giamatti 
και η Βανέσα Γρηγοριάδη συμμετέχουν σε μια εις βάθος συζήτηση πάνω στην περίπλοκη σχέση μεταξύ ηθοποιού και θεατή και στους καθρέφτες που ορθώνουν ο ένας προς τον άλλον.

Moon Mirrors: A Short Film / Καθρέφτες της Σελήνης: Μια ταινία μικρού μήκους (11 Οκτωβρίου): Οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές Sharon Shattuck και Ian Cheney θα αφηγηθούν την ιστορία ενός πειράματος, στο οποίο αστροναύτες του προγράμματος Apollo άφησαν σειρές από καθρέφτες στην επιφάνεια της Σελήνης για να μελετήσουν τη σχέση της με τη Γη. Αυτή η επιστημονική ταινία μικρού μήκους προσφέρει μια κοσμολογική ματιά στο μύθο. Μετά από κάθε προβολή, οι κινηματογραφιστές και ένας αστροναύτης θα απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού. Μια εισαγωγή θα εντάσσει τους θεατές στο πλαίσιο της εξάλεπτης κινηματογραφικής προβολής, ενώ θα ακολουθεί μια 30λεπτη συζήτηση με το κοινό και μια επιστημονική επίδειξη για τον τρόπο λειτουργίας των retroflectors, των ειδικών δηλαδή κατόπτρων που τοποθετήθηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης. Συντονισμός: Matthew Stanley. Ώρες προβολών: 10-11 π.μ., 12-1 μ.μ., 2-3 μ.μ.

Narcissus & Fashion / Νάρκισσος & Μόδα (9 Οκτωβρίου): Ο καθένας από μας, όταν επιλέγει τι θα φορέσει, αρχίζει την ημέρα του με μια στιγμή δημιουργικού ναρκισσισμού. Μια βραβευμένη συγγραφέας, ένας εικονογράφος και μια σχεδιάστρια μόδας συζητούν για τη σημασία του «εγώ» στη μόδα. Συντονισμός: Judith Thurman. Με τους: Κωνσταντίνο Κακανιά, Μαίρη Κατράντζου και Sarah Lewis.

You Must Know Where You Stop and Where the World Begins: Jenny Holzer: Η δήλωση της Τζέννυ Χόλτσερ, «Πρέπει να ξέρεις πού σταματάς και πού αρχίζει ο κόσμος», είναι μέρος της σειράς της, “Truisms” (Κοινοτοπίες), την οποία άρχισε η καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας
του 1970. Θα εκτίθεται στο νέο καταρράκτη του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.



ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 
Narcissus Now Podcast: Δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο, δημιουργό ντοκυμανταίρ και καλλιτέχνη ήχου Tania Ketenjian. Αυτό το podcast, που δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση ειδικά για το φεστιβάλ, περιλαμβάνει τις απόψεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών για το μύθο του Νάρκισσου, από τις καταβολές του έως το αποτύπωμά του στη σύγχρονη κουλτούρα, με μουσική επένδυση γραμμένη από τον συνθέτη του Φεστιβάλ, Σταύρο Γασπαράτο. Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν είναι και οι: Σταύρος Γασπαράτος, Άγγελος Χανιώτης, Simon Blackburn, Jonah Bokaer, Violaine Huisman, Nina Katchadourian, Laura Kipnis, Daniel Mendelsohn, Adam Phillips και Lorin Stein.