Ενημερωτικό Φεβρουαρίου 2024


 30/01/2024 ‍ ‍‍

Ενημερωτικό Φεβρουαρίου 2024

 



 

Μπαίνοντας δυναμικά στον Φεβρουάριο, τo ΙΔΙΣΜΕ συνεχίζει αδιάλειπτα τις πολιτιστικές του δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και ... "πετάει" για Ελβετία! Διευρύνοντας το όραμα και το έργο του Ιδρύματος εκτός των ελληνικών συνόρων, η ιστορικός και Γ.Γ. του ΙΔΙΣΜΕ, Ειρήνη Σαρίογλου, θα παρουσιάσει την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 στο Πανεπισήμιο της Γενεύης (κτήριο Uni Mail, αίθουσα MR 070) τo νέo ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα γυρίσματα. 


Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα την Κυριακή στις 11 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00 σας περιμένουμε στο Μπαράκι της Διδότου (Διδότου 3) για να γιορτάσουμε με κέφι και πολλή χαρά τον μουσικό δίσκο, Και τα μελλούμενα για σένα, που κυκλοφόρησε  από το ΙΔΙΣΜΕ, με μελοποιημένη ποίηση του Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου σε σύνθεση του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου! Ο Κώστας Βασιλιάγκος και η Φιλοθέη Μοράνο θα μας ταξιδέψουν με τις υπέροχες φωνές τους σε ένα ταξίδι με χρώματα Ανατολής, ενώ η Ειρήνη Σαρίογλου θα παρουσιάσει και θα συντονίσει την ανεπανάληπτη αυτή βραδιά που δεν πρέπει να χάσετε! 

 

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, το ΙΔΙΣΜΕ επιστρέφει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στις 20:30, παρουσιάζοντας την νέα του παραγωγή, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.

 

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ είναι  του Γιώργου Παπαχριστούδη. Θα προηγηθεί η εκτέλεση της μουσικής του έργου από τον συνθέτη και το κουιντέτο εγχόρδων, ενώ στο τραγούδι θα συνοδεύσει η μαγευτική Φωτεινή Δάρρα. Τέλος, ο φημισμένος ηθοποιός, Νίκος Αρβανίτης  θα απαγγείλει, με το καθηλωτικό του ύφος, αποσπάσμα από την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα.


Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την έναρξη υποβολής ταινιών στο Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Με πλήθος βραβείων και εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες ανάδειξης και δικτύωσης των δημιουργών ντοκιμαντέρ σε διεθνές επίπεδο, η 9η έκδοση του Beyond Borders αναμένει με χαρά τις φετινές υποψηφιότητες και ετοιμάζεται για την πιο φιλόδοξη και πολυπολιτισμική κινηματογραφική γιορτή του επερχόμενου καλοκαιριού, με καινοτομίες και εκπλήξεις τόσο για του επαγγελματίες του χώρου όσο και για το σινεφίλ κοινό! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην νέα ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.


Επιπλέον, μείνετε συντονισμένοι καθώς το Beyond Borders ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό και έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας για ένα τριήμερο γεμάτο προβολές, δράσεις και εκλεκτούς καλεσμένους! Περισσότερες πληροφορίες...σύντομα. 

 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η διοργάνωση ανήκει στο ΙΔΙΣΜΕ σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).


Τέλος, μην χάσετε την ανεπανάληπτη προσφορά μόνο για τον μήνα Φεβρουάριο: Το μουσικό cd Και τα μελλούμενα για σένα και τα Ποιητικά Άπαντα (Α & Β Τόμος) του Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου, στην εκπληκτική τιμή πακέτου, μόνο 10 ευρώ!

  

Για παραγγελίες, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 210 6669131 / 140 ή μπορείτε να επισκεφθείτε το e-shop μας στο idisme.gr! 


 

 


 

 

Ανακαλύψτε όλες τις εκδόσεις του ΙΔΙΣΜΕ στη διεύθυνση  https://www.idisme.gr/ekdoseis και παραγγείλτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://shop.idisme.gr/index.php?lang=el

 

Με κάθε αγορά σας συνεισφέρετε ουσιαστικά στο όραμά μας.

 

Για ηλεκτρονικές παραγγελίες: info@idisme.gr

Τηλεφωνικές παραγγελίες: Δευτέρα- Παρασκευή, 09:00-17:00 στο 2106669131 &140

Οι παραγγελίες μας αποστέλλονται με TurnAround, με δυνατότητα αντικαταβολής στον κούριερ. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μας αποστέλλουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τον Τ.Κ., καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

‍Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

Μπουμπουλίνας 1

Αττική, 153 51

T: (+30) 2106669131-140 

E: info@idisme.gr

Έχετε λάβει αυτό το μήνυμα γιατί έχετε εγγραφεί στην ιστοσελίδα idisme.gr με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Για τη διαγραφή σας πατήστε εδώ





‍Connect with us:

Statistics image